• 5 vragen aan sneeuwschoengids Arno
  12 dec '15
  • Img 1896site Img 2929site Img 1420 Site Img 1975site Img 5034site Dscn9865site Dscn0580klein Img 1656site

   Hoe ben jij als Nederlander verzeild geraakt in de Franse Alpen?

   Voorheen woonde ik in de urban jungle van Rotterdam. Al jaren droomde ik ervan de dagelijkse ratrace te ontsnappen om in de bergen dichter bij de natuur te leven. In die tijd ben ik mijn reis- en evenementen organisatie AlpAdventures gestart en hebben we ons ontwikkeld als de avontuurlijke specialist in het Grand Massif gebied. Ik doe de organisatie, markting en het outdoor-gedeelte en mijn vrouw zorgt vooral voor de inwendige mens. In de eerste jaren vroegen gasten mij vaak om ze mee op pad te nemen in onze achtertuin, maar dat mocht ik niet omdat dit in Frankrijk allemaal gereglementeerd is. Drie jaar geleden ben ik daarom gestart met de opleiding tot 'accompagnateur en montagnes'. Sinds kort mag ik mij gediplomeerd wandel-, sneeuwschoen- en mountainbikegids noemen. Nu mag ik legaal mijn passie voor de bergen delen met mijn gasten en daar ben ik super dankbaar voor!

   Ik voel me nog jong en sportief, dus ik ga liever skiën. Probeer mij eens te overtuigen om met je mee te gaan op een sneeuwschoenwandeling?!

   Haha, ik ook ik ben ook jong en sportief en ik hou ook van skiën en snowboarden. Maar ik durf wel te stellen dat ik zelfs op een dikke poederdag niet jaloers ben op mijn vrienden die aan het skiën of boarden zijn. Sneeuwschoenwandelen in waistdeep powder is namelijk ook fantastisch; het is een waar avontuur en een geweldig gevoel! Er is trouwens nog een voordeel ten opzichte van skiën en dat is dat het bij snowshoeiing niet uit maakt wat voor weer het is. Een blauwe hemel is mooi, maar een dik bewolkte sneeuwdag is soms nog beter; je voelt je dan helemaal één en alleen met de elementen.

   Hoe kun je dat sneeuwschoen-gevoel beschrijven?

   Het is een geweldig voorbeeld van 'slowtourism' en de ideale manier om aan de drukte en hectiek te ontsnappen. Zelfs met een korte wandeling van een dagdeel kun je al echt het gevoel krijgen 'even weg van alles' te zijn. Het is rustig en stil om je heen en er is bijvoorbeeld geen haast om de (laatste) skilift te halen. Het is jij met je sneeuwschoen-collega's en verder de rust en ruimte van de natuur. Dit is ook de reden waarom ik graag corporate-groepen mee op pad neem; even ontsnappen aan de dagelijkse ratrace voor een waardevolle time-out in de bergen, om te absorberen en te reflecteren. Sneeuwschoenwandelen is heel zen en gaat heel goed samen met mindfulness.

   Wat bied je zoal aan als sneeuwschoengids?

   Naast wandelingen van een een halve of een hele dag, organiseer ik ook een '24 uur in de bergen' snowexperience. Het gaat hierbij om 2 halve dagen hiken met een avontuurlijke nacht in een berghut. Verder neem ik groepen mee voor het bouwen van een iglo; dat is een hele gave teambuildingactiviteit voor zakelijke groepen en ook voor families. Echte avonturiers kunnen er zelfs voor kiezen om de nacht door te brengen in hun zelfgebouwde iglo! Ik werk ook nog voor een collega die beschikt over een Mongoolse yurt en hier een avond-uurlijke sneeuwschoentocht aanbiedt inclusief een geheel verzorgd diner.

   En hoe zit het met de snowsafety clinics die je aanbiedt?

   Steeds meer mensen begeven zich buiten de gebaande paden om de backcountry op snowboards, (toer)ski's en sneeuwschoenen te verkennen. Ik vind het belangrijk om deze mensen bewust te maken van de risico's en dan doel ik vooral op lawinegevaar. Daarom bied ik een 3 uur durende praktijk clinic aan, waarbij de deelnemers een stukje basiskennis opdoen en leren werken met de (lawine)safetygear; schep, sonde en pieper. Zodra ze zich (bij voorkeur met gids) off-piste begeven, weten ze iets beter hoe ze zouden moeten handelen in geval van een noodsituatie, of liever nog: deze te voorkomen!